Välj en sida

En vecka in i september, hösten är här. När jag tittar ut är det inte så höstlikt utanför mitt fönster, men hösten börjar i september, så är det. Jag kommer från norra Jämtland och då är det höst i september. Hösten för mig är att starta upp saker på nytt. Även så i år.

Att sätta igång nya projekt, få vardagen att rulla på och samtidigt skapa enkla, hälsosamma rutiner både i arbeta och privat. Jag behöver då ha lite bra planering att hålla mig till, samtidigt som jag har en strävan att vara produktiv och jobba enkelt.

produktiv

För att vara produktiv behövs även stunder i lugn och ro, att befinna sig en miljö som ger energi. Att vistas i naturen regelbundet är en stor källa till insikter, kreativitet.

Att vara produktiv är inte att göra 20 saker samtidigt. Även om jag har trott och levt efter det tidigare. Idag fungera inte det alls. Göra en sak i taget är vad som gäller. Efter min utbrändhet för något år sedan fixar jag inte idag att ha många bollar i luften. Vill många gånger gärna tro att jag kan hantera flera saker på en gång. Men, det är som om tankeverksamhet slår helt bakut då.

Jag har provat en hel del online verktyg för att planera och ha mina listor över arbetsuppgifter. Men, kommer alltid tillbaka till papper och penna. Sedan dryga året använder jag mig av Bullet Journal systemet för att hålla ordning på mig och mina arbetsuppgifter. Planerar ett inlägg lite längre fram hur jag använder Bullet Journal i min vardag.

Det är lätt hänt att mäta sin produktivitet i hur många saker du gör under en dag, hur välstädat ditt hem är, hur många nätverksträffar du har i veckan, hur många gånger du varit på gymmet etc.

Bullet Journal planering and todo list

Bullet Journal passar mig och min planering, har så mycket lättare att komma ihåg saker och ting bara genom att skriva med papper och penna.

Jag landar mer och mer i att för mig är att vara produktiv att göra en sak i taget och få den klar. Planera dagen, veckan, kvartalet rimligt. Att fokusera på de saker som gör att det viktiga som är rätt blir gjort. Produktiv, har även blivit att se till det egna välmåendet tas om hand varje dag. För om mitt välmående inte prioriteras blir arbetsuppgifter, relationer mm lidande i längden.

Produktivitet är så mycket mera än att kontrollera saker från en lista. Det handlar om att hantera vardagen och livet. Inte bara göra en massa saker, det handlar om att göra de rätta sakerna. Så först gäller det att du identifierar vad de rätta sakerna är för dig.

Jag tror att vi alla någon gång har känt att vi tycker vi är väldigt upptagna, utan att vara det minsta produktiv. Produktivitet sägs vara resultatet och inte processen. En produktiv dag är den dagen du fick det som betydde mest gjort.

En viktig sak som jag nyligen har insett, är att det mest produktiva du kan göra är att lära dig hantera ditt eget sinne. Hur jag känner mig i mitt liv har inget att göra med vad som händer eller vad andra personer gör. Det finns så mycket som jag inte kan kontrollera, men jag kan alltid styra vad jag tycker, och därmed hur jag känner.

Livet är lång, men så mycket kvar att lära. Vissa gånger kan jag känna att tiden går allt för snabbt, hinner liksom inte med allt det där jag önskar och vill. Så jag känner att det här är något att hålla i minnet;

  • Ta inte livet eller tiden för given. Gör något som gör dig glad och lycklig – Varje dag.
  • Ta hand om dig själv. Så att du har en pigg och hälsosam kropp att bo i, många år till.
  • Slösa inte bort tid och energi på det som inte spelar någon roll, egentligen.

Du känner dig bäst, och vad som är viktigast just för dig. Börja att vara uppmärksam på dina prioriteringar, och leva kanske lite mera medvetet. Bli självmedveten, titta på dig själv och lär dig vad som är viktigt för dig. Bygg livet kring dessa prioriteringar.

äntligen fredag

Så, min plan idag fredag fm är att få klart lite saker från tidigare i veckan, inte sätta igång något nytt idag. Fredagsstäda, handla något gott till middagen, kanske ett glas vitt vin, är vad som är tänkt på eftermiddagen. Fram med lite böcker och kura ihop mig i soffan med tända ljus senare ikväll. 

Vad har du för planer för den här fredagen?

Ha det så gott
produktivt

Wordpress SEO Plugin by SEOPressor