Välj en sida

För att kunna leda andra måste du kunna leda dig själv först. Vad menar jag med att leda leda dig själv? Ett bra ledarskap startar med att vara sin egen bästa vän. Med det menar jag att för att kunna vara t.ex arbetsledare, gruppledare, förälder eller VD etc så startar det med att du ger dig själv den tid du behöver, investera och göra snälla och bra saker för just dig själv först och främst.

Prioritera dig själv. När du tränat hårt fysiskt behöver din kropp vila och lite återhämtning. Samma sak gäller hjärnan och tankeverksamheten, där behövs också utrymme för reflektion. Att planera in ”tomma” utrymmen under veckan där du tillåts att vara ensam och ha tid till tänka och reflektera.

Jag själv kommer många gånger till bra insikter när jag gör något annat än kanske en arbetsuppgift jag känner att jag sitter fast i. Eller som du vet när du sitter och löser ett korsord och kört fast, du ser inte vilka ord som kan passa in. Du lämnar korsordet och kommer tillbaka något senare, och då ser du klart och tydligt de resterande orden som är de rätta för att lösa klart korsordet.

Med andra ord, när vi lämnar ett problem för en stund så kan vi se saken från ett makroperspektiv snarare från ett makroperspektiv. Se ett större pussel, vilka delar som passar in istället för att endast se en liten del.

Ensamhet skapar tydlighet och tydlighet skapar mening.

balans

Alla behöver vi en balans i vardagen. När det blir för mycket av något blir det en obalans. Att göra nya saker, sitta själv i tystnad är något av det som kan ge en balans i vardagslivet. 

Bara lyssna. Det kan kännas om en stor utmaning att vara i ensamhet och lyssna, då menar jag verkligen lyssna på sig själv. Lyssna på dig själv. Lyssna på ditt sinne, din kropp har att säga dig och gör en aktiv handling av det som du inte gillar att höra.

Lyssna på dig själv för att leda dig själv.

Kom över det. En stor missuppfattning många har är att det är själviskt att vara ensam vissa stunder. Att det finns andra viktigare saker som du kunde göra, andra personer som är beroende av dig, eller att du inte uppfyller ditt ansvar. Där håller jag inte med.

Jag tror att oavsett vår vardaglig roll så mår vi bra av stunder där vi tar tid att vara ensam och ta ansvar för att lyssna vilka behov vi själv har, hur vi kan bli bättre som person, som förälder, som partner, som arbetskollega, som chef. Men först och främst lyssna på vad som är bra för en själv.

Men jag har inte tid till det! Kanske du tänker. Hur ska jag hinna vara ensam, jobbar heltid, barn ska hämtas och lämnas, mat och städning etc.

Visst allt det tar tid. Men att inte ta tid i lugn och ro att lyssna på sig själv gör i förläggningen att det inte heller finns ork och kraft för allt det där andra. Så hitta regelbundna stunder som är dina, det går att skapa utrymme.

Så kom över att det är själviskt till att vara ensam med dina tankar.

spegling örebro

Ibland är det bra att kunna se saker från ett annat perspektiv. Vänd upp och ner, ut och in på saker så finns det andra lösningar på saker och ting. 

Ensamhet skapar klarhet och jag tror inte att någon mår dåligt av klarhet skapas i livet. Led andra, ja men led dig själv först. För att vara en stark, trygg och bra ledare är nummer ett att börja med oss själva.

Gör något snällt, som bara är till dig.

Ha det gott

eget ledarskap

Wordpress SEO Plugin by SEOPressor