Välj en sida

Från det jag var liten har jag gillat skrivbord, en egen arbetsplats. Mitt första skrivbord i första klass, två lådhurtsar som min pappa sågde till en spånskiva till. Skivan kläddes med självhäftande plats och las på hurtsarna. Så, många timmar jag tillbringade där! Skrivbordet fylldes med min lilla enkla skrivmaskin, fina anteckningsböcker en hel del pennor samt senare i tonåren med min symaskin.

Från då till idag har jag avverkat några skrivbord på lite olika platser. Just nu idag har jag mitt skrivbord och min arbetsplats i mitt vardagsrum. En kontorshörna för mina företag. Det optimala är att kunna ha ett eget rum till sin arbetsplats hemma. Men få är förunnade med ett helt rum tillövers. Det är en fördel att kunna separera arbete och fritid, vilket för mig har lätt att flyta ihop. Valet jag har just nu är att ha kontoret i sovrummet alt. i vardagsrummet. Jag föredrar då att arbete i vardagsrummet och låta sovrummet vara ett lugnt rum för vila, läsa och sova.

Alla har vi olika behov om hur ens arbetsplats hemma ska utformas. Vilken typ av arbete som ska utföras, hur boendet ser ut och sina egna behov. Jag har en Feng Shui konsult utbildning i ryggen och det gör att jag har vissa ’krav’ när jag sätter upp en arbetsplats hemma.

Tips till arbetsplatsen hemma

Att arbeta hemma har många fördelar, allt från att vara flexibelt i arbetstider till att det är rätt praktiskt att undvika långa pendlings avstånd. Många liksom jag själv har sin dator som främsta arbetsredskap i sitt hemma kontor. Det finns nog lika många olika arbetsplatser hemma som det finns personer. Är du på gång och ska skapa en arbetsplasts eller göra om din nuvarande, så hoppas jag du kan hitta lite inspiration här.

Skriv en kravlista över din arbetsplats hemma

Skriv en lista av vilka behov du har. En lista över vilka saker du måste ha, stort eller litet skrivbord, dator, skrivare. Behövs det förvaring med pärmar, papper… ja, du är med på hur jag menar. Om du t.ex arbetar som grafiker behövs kanske ett större arbetsutrymme. Jobbar du som konsult behövs kanske mera förvaring i form av brandsäkra arkivskåp.

Var lite kritisk vilka dina behov är när du planerar din arbetsplats hemma.

Välj vart din arbetsplats hemma ska vara

När listan är skriven så ser du tydligt vilken yta som krävs. Nu är det ju inte alltid så att den yta som egentligen krävs finns hemma. Då gäller det att var kreativ och hitta lösningar som fungerar.

Ska du köpa nya möbler, så är ett tips att mäta upp hur stor yta resp. möbel verkligen tar. Innan du köper. Det säger jag av egen erfarenhet. Då behöver du inte köpa, montera ihop för att sen upptäcka att det du köpt inte rymms så som tänkt. Rita upp rummet, ytan skalenligt då är det lätt att möblera runt de möbler som du vill ha.

Belysning till arbetsplatsen hemma

Om jag hade haft möjligheten skulle mitt skrivbord placerats när ett fönster, för att få så mycket naturligt ljus som möjligt. Vilket i mitt vardagsrum inte fungerar. Då får jag jobba med lampor istället. Jag kommer att uppdatera belysning om ett par veckro, det kommer att bli mörkare de närmaste veckorna och jag behöver få det ljusare i min kontorshörna. Se även till att datorskärmen är placerad så att den förhindrar att blända dig.

work place at home

För min del är det ett måste att ha en vägg bakom mig där jag sitter, och att kunna se ut från där jag sitter. Jag sitter nu så att jag kan se ut genom balkongdörren, vilken ännu kan stå öppen. Vintern får gärna vänta på sig ett tag till. 

Jag gjorde om hemma nyligen och den här arbetshörnan är bara ett par veckor, och jag känner mig inte helt klar ännu. Lite som ska ändras, lite som ska läggas till och förhoppningsvis något bättre att sitta på än min köksstol 😉

Arbetsplats hemma

Lite tips som jag samlat på mig genom åren. Vissa saker är sånt jag håller mig till, och vissa saker är sånt som jag tänker kan inspirera dig. Tips som går testa sig fram, om de passar in eller inte.

Arbeta och planera efter tid

Arbeta och planera efter tid, och inte efter ett beting. Det där är något jag nu försöker lära. Jag jobbar ofta efter beting, vilket blir att jag kan sitta väldigt många timmar i sträck. Det, det och det ska vara klart innan jag tar lunch, och vips är klockan tre. Sen lunch, men då är det ju snart middag och då kan jag lika gärna vänta att äta till middag. Ja, jag hör hur dumt det låter.

Så nu lär jag om, jag bestämmer istället att jag jobbar till klockan elva och då ska jag ta lunch. Oavsett om jag är klar med alla arbetsuppgifter eller inte.

En app som jag nu använder är ”Be Focused”. Jag sätter den på 50 mintuer för arbete, och en paus på 10 minute. När jag väl använder den fungerar min dag faktiskt mycket bättre än de dagar jag slarvar att använda appen. Två eller tre sånna pass, och sen en längre paus/lunch/middag.

Paus och lunch

Inplanerade pauser och lunch, middag. Något som är viktigt även för den som sitter hemma och arbetar. Något som jag definitivt behöver bli bättre på.

När det är paus ska det inte slösurfars. Ta en promenad, ät en bra lunch, ring en vän. Kropp och sinne kan behöva ett litet miljöombyte.

Lite ytligt

Att ha sin arbetsplats hemma gör att det inte finns några som helst klädkoder. Det funkar ju att sitta i pyjamas och arbeta, eller hur? Men, på något sätt blir arbetsuppgiften tagna mera på allvar då man har riktiga kläder. Självklart kan det vara sköna, men inte slafsigt.

flower and word picture

För mig känns det bra att kunna ha blommor där jag sitter. Ska in med lite växter som är bra för oss sitter många timmar framför sina dator. Är du intresserad över vilka växter som kan vara bra att ha för sitt välmånde på sin arbetsplas då du arbetar länge vid din dator? Jag kommer att göra ett inlägg lite längre fram kring växter på kontoret.

Vad är dina tre bästa tips på att arbeta hemifrån?

Ha det så gott
arbetsplats hemma
;

Wordpress SEO Plugin by SEOPressor