Välj en sida

Idag är det onsdag, vilket alltså är Business dag med tankar, tips och inspiration kring det egna företagandet här på ’Arbeta Platsoberoende’

Idag är det många som arbetar hemifrån, som anställd med möjlighet att sitta hemma vissa dagar i vecka eller soloentreprenör, egen företagare. Jag gjorde lite undersökning för att se om det finns någon siffra på hur många i Sverige som arbetar hemifrån, men hittade inget.

Om du vet någon siffra på det, hör gärna av dig. Intressant tycker jag.

Idag när jag pratar om att arbeta hemifrån, så förknippar jag det med att arbeta digitalt. Där mina arbetsredskap är en dator och en internetuppkoppling. Härom dagen slog det mig att min mamma, min mormor och farmor och säkerligen deras föräldrar även jobbade hemifrån. Men att arbete de utförde var av en helt annan karaktär, och med helt andra arbetsuppgifter.

Mina far- och morföräldrar som bodde i norra Jämtland levde på sina gårdar som jordbrukare med allt som hörde till för att driva gården med arbetet i ladugården, skogsjobb osv. Tidiga morgnar och sena kvällar. Kroppsligt tunga arbetsuppgifter, barn som ska skötas om, inga tvättmaskiner – ja, listan kan göras lång på hur de arbetade hemma. Min mamma jobbade även under några år hemma, då hon skötte om min farmor och hennes syster i vårt hem. Vilket var ett dygnet-runt-passning under långa perioder.

Jag själv har arbetat hemifrån under olika perioder, en period  var för ca 20-25 år sedan. Det var när barnen var små, och barnens pappa och jag drev vårt jordbruk med grisuppfödning, småskalig livsmedels produktion och turistverksamhet. Långt ifrån det digitala världen. Det var viktigt för mig att kunna finnas nära mina barn dagligen, att vi kunde vara nära varandra under vardagen.

Läste en artikel för en tid sedan kring att arbeta hemifrån. Där man pratade som om att arbeta hemifrån var något relativ nytt och tillhörande nutid. Vilket jag inte alls håller med om. Att arbete hemifrån är något som alltid funnits, men på andra villkor och som sett annorlunda ut.

fika och arbeta hemifrån

Arbeta hemifrån, lätt att själv bestämma när det är dags för en kopp kaffe, och vart du tar din kaffe. 

Arbeta hemifrån

Idag är jag på väg att kunna helt arbeta platsoberoende, digitalt med min dator och en internetuppkoppling. Jag är övertyg om det finns många därute som funderar på att vilja starta upp eget företag, eller som är är i ett skede att få företaget att växa. Med ett mål att kunna styra varifrån arbetet kan utföras.

Som med allt annat finns det för- och nackdelar. Vad som är rätt för mig måste per automatik vara rätt för alla andra. Vad som är en fördel för en person kan vara till nackdel för en annan person. Jag tänker att det är viktigt att själv komma fram till vad som är fördel resp. nackdel för en själv.

Fördelar med att arbeta hemifrån

 • Behöver inte pendla till och från arbetet
 • Blir inte avbruten av kollegor mitt arbetet
 • Mindre kostnader gällande kläder, uteluncher, mindre eller inga resekostnader alls
 • Bekvämt
 • Ett mera flexibelt schema
 • Mera tid till familj, ev husdjur, vänner
 • Du kan välja kläder som du känner dig bekväm och trivs i

Utmaningar med att arbeta hemifrån och små tips att ta itu med dom

 • Isolerat och vissa stunder ensamt
  Spela den musik som du gillar, musik som får dig att vara fokuserad.
  Planera in tid att träffa andra, speciellt om du är en utåtriktad person.
  Bli del av en lokal grupp där du kan mingla, knyta nya kontakter.
 • Distraherad av vardags saker
  När man sitter hemma och jobbar kan det vara lätt hänt att den där tvätten högen blir extremt viktig, just den dagen du har planerat att ringa de där säljsamtalen, eller när det är en uppgift som känns lite svår.
  Lätt hänt att vänner bara kommer förbi och vill ta en fika, du sitter ju ändå bara hemma.
 • Inga gränser mellan arbetstid och ledighet
  Det är lätt hänt att när man sitter hemma och arbetar att man arbetar ’jämt’. Så att skapa rutiner kring när du ’går’ till jobbet och när du slutar för dagen kan underlätta din vardag.

morgonpromend

Bra morgonrutiner stärker både dig som person och din business.

Tips på bra saker när du arbetar hemifrån

 • Skapa en plats som blir din stationära arbetsplats hemma
  Det optimala är att kunna ha ett rum som blir till kontor, där det går stänga dörren till. Men, det är inte alltid det finns ett rum över i ens boende. Just nu håller jag på att ”bygga” och skapa en hörna i vardagsrummet som blir till kontor.
 • Investera i bra utrustning
  Vad som är bra utrustning beror lite på vad det är för arbeta som ska utföras. Är arbetet mycket framför en dator kan en bra stol vara en bra investering. En bra skärm, smidig skrivare etc.
  Jobbar du online kan det vara bra att investera i vissa online verktyg för att underlätta arbetet.
 • Skapa veckoschema
  Att ha ett arbetsschema underlättar för att jobba effektivt. Då tänker jag att det schemat skapas så att din tid för paus, träning, familj etc finns med också. Och tid för ensamhet som jag skrev om i måndags.
 • Klä dig för business
  Att sitta hemma och arbete kräver ju ingen dresscode precis. Arbeta i pyjamas fungerar ju, ingen ser dig. Men en del dagar blir man mera effektiv och känner sig mera som en företagare om man sätter på sig kläder som om du skulle gå till en arbetsplats. Ser sig själv som lite mer professionell med kläder som inte är en pyjamas.
 • Flexibilitet under viss disciplin
  Skapa rutiner som hjälper dig att vara produktiv, effektiv och få saker gjorda. När du har skapat rutiner kring arbetet hemma ska du inte heller vara rädd för att vara flexibel. Du ska kunna frångå rutiner om det krävs. Lägg om veckoschemat och ändra så att det passar in i ditt liv annars.
  Att jobba på kvällen när barnen sover kan vara ett bra alternativ, mot att försöka jobba när de är vakna.

choose a job you love

Jag älskar att ha möjligheten att känna mig flexibel, kunna styra min tid, att kunna arbeta utan att vara bunden till en viss plats.

Vad tycker du? Arbetar du hemifrån? Om du har några bra tips på kring det här att arbeta hemifrån, eller dvs arbete platsoberoende, kommentera och dela med dig att ditt bästa tips.

Ha det så gott
arbeta hemifrån

Wordpress SEO Plugin by SEOPressor